Raadsleden & Veiligheid

Partners

  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl
  • http://www.vng.nl

Aanmelding Dag voor de Raad 2018 geopend

27-08-2018

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden organiseert in de middag van 28 september de jaarlijkse Dag voor de Raad in Tilburg. Het thema van de dag is 'Raad, veiligheid en ondermijning'. Aanmelden is vanaf vandaag mogelijk.

Tijdens de Dag voor de Raad zijn er verschillende plenaire bijdrages van onder andere prof. dr. Pieter Tops (hoogleraar bestuurskunde Tilburg University) en prof dr. Emile Kolthoff (hoogleraar criminologie Open Universiteit). Ook wordt er in gesprek gegaan met raadsleden die ervaring hebben met veiligheidsbeleid binnen de gemeente. Naast de verschillende plenaire sessies kunnen bezoekers aan diverse workshops deelnemen.

Ondermijning binnen de gemeente

Het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC) ondersteunt gemeenten en maatschappelijke organisaties bij de bestrijding van ondermijning door het stimuleren van samenwerking en kennisdeling. Karel Schuurman, hoofd van het LIEC, gaat graag met u in gesprek over hoe uw (beginnende) ondermijning herkent en hoe u als raadslid uw bijdrage kunt leveren in de strijd tegen ondermijning.

Het Integraal Veiligheidsplan

De gemeente heeft een regierol bij het lokale veiligheidsbeleid. De gemeenteraad kan hier focus in aanbrengen door middel van het Integraal Veiligheidsplan. Axel Weggelaar van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) neemt u graag mee in de wereld van lokaal veiligheidsbeleid en laat u zien hoe u hier als gemeenteraad voldoende grip op krijgt.

Omgaan met bedreiging en nazorg

Raadsleden krijgen in toenemende mate te maken met bedreiging en intimidatie. Dit kan van invloed zijn op uw functioneren binnen het raadswerk, uw baan of het privéleven. Ine Spee van het Instituut voor Psychotrauma gaat graag me u in gesprek over wat bedreiging met u doet en hoe u dit een plek kunt geven. Ook nazorg aan bedreigde raadsleden komt tijdens deze workshop volop aan bod.

Relatie tussen politie en raad

Veiligheid valt in de meeste gemeenten binnen de portefeuille van de burgemeester. Het is echter als raad ook belangrijk om inzicht te hebben in de veiligheidssituatie binnen de gemeente. Een goede relatie met de politie is hierbij cruciaal. Frits van Os, veiligheidsanalist binnen de politie Midden-Nederland, heeft veel ervaring in samenwerken met gemeenten en maatschappelijke organisaties. Hij vertelt u tijdens zijn workshop waarom de relatie tussen politie en raad belangrijk is, hoe u deze vormgeeft en onderhoudt.

Meer informatie en aanmelden

Deelname aan de Dag voor de Raad 2018 is geheel kosteloos. Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op de website van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.